Breaking News

Expoziție despre istoria alegerilor democratice din România, organizată la MAI

istoria alegerilor democratice romania

Arhivele Naționale ale României au organizat, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, la sediul acestei instituții, o expoziție despre istoria alegerilor în România, fiind expuse, unele în original, o serie de documente de mare valoare, precum Constituțiile din 1866, 1923 și 1938, dar și acte electorale, unele din timpul lui Alexandru Ioan Cuza.

„Printre documentele expuse, câteva dintre ele de excepțională valoare, pe care le-am expus în original, veți putea vedea actul electoral din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, din 1864, publicat în Monitorul Oficial, și apoi cele trei Constituții care au stat la baza sistemului politic românesc până la instaurarea comunismului — și anume cea din 1866, care a fost una dintre cele mai avansate din Europa inspirată după Constituția belgiană, care a fost valabilă până la Marea Unire, apoi Constituția din 1923, care a stat la baza democrației interbelice, și în fine Constituția lui Carol al II-lea, în împrejurările politice premergătoare celui de-Al Doilea Război Mondial și a unui regim de autoritate care nu a permis manifestarea democratică în adevăratul sens al cuvântului”, a afirmat Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naționale.

De asemenea, mai pot fi văzute documente și extrase de presă, în copie cele mai multe dintre ele, care ilustrează procesul electoral, legate de activitatea comisiei electorale centrale, comisiile locale, listele de candidați, însemnele electorale, procesele verbale, relatări în legătură cu neregulile electorale.

Drăgan a arătat că foarte multe documente și acte expuse au o legătură cu lucruri și evenimente din zilele noastre.

„Legătura este în primul rând reînnodarea firului democrației adevărate în această țară. Democrația se spune că nu este un sistem perfect, dar e cel mai bun la ora actuală și, din acest punct de vedere, anumite fenomene care poate că azi sunt criticabile fac parte din acest joc al democrației. Noi trebuie să constatăm și să ne bucurăm că România este în această parte a lumii civilizate, este într-un regim democratic, fără îndoială perfectibil, dar e în continuarea unei tradiții care are mai mult de 100 de ani. Democrația nu s-a inventat în 1989 la noi și nici în zilele noastre”, a adăugat directorul Arhivelor Naționale.

Expoziția mai poate fi vizitată și pe 10 decembrie. Intrarea este liberă.

Loading...
ALTE NOUTĂŢI
Loading...