Breaking News

DNA: Liviu Dragnea, urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu și la fals intelectual

dragnea urmarit penal dna #2

Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii DNA pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și la fals intelectual, ambele în formă continuată, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv președinte al organizației județene a unui partid politic.

„În perioada iulie 2006 — decembrie 2012, suspectul Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, respectiv de președinte al organizației județene a unui partid politic, cu intenție, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman, să își încalce atribuțiile de serviciu prin menținerea în funcție și implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiași instituții”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, cele două persoane și-au desfășurat în realitate activitatea la sediul organizației județene din Teleorman a PDS, aspect cunoscut de Liviu Dragnea.

„Această conduită infracțională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite, respectiv plata drepturilor salariale în cuantum total de 91.362 lei, precum și operarea în carnetul de muncă a vechimii corespunzătoare”, se mai precizează în comunicat.

Bombonica Prodana, fosta soție a lui Liviu Dragnea, este urmărită penal de procurorii anticorupție în același dosar, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Fapta ar fi fost comisă în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului și familiei și șef serviciu Secretariat din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman, a anunțat DNA pe 24 martie.

În același dosar, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din cadrul DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Floarea Alesu, la data faptelor director general al DGASPC Teleorman, și Jenica Dumitru, la data faptelor șef Serviciu Resurse Umane, Juridic și Contencios din cadrul aceleiași instituții, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și instigare la fals intelectual în formă continuată.

În cauză mai sunt cercetați pentru fals intelectual în formă continuată Constantin Claudiu Balaban, la data faptei șef al Complexului de servicii destinate copilului și familiei din municipiul Alexandria, și Ionuț Remus Boboc, la data faptei șef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic și Aprovizionare din cadrul DGASPC Teleorman.

„În perioada iulie 2006 — 2013, inculpatele Alesu Floarea și Dumitru Jenica, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, au dispus în mod ilegal menținerea în funcții și implicit plata drepturilor salariale pentru patru angajați din cadrul DGASPC Teleorman. Acestea, în condițiile în care cunoșteau faptul că, deși cei patru au figurat în mod scriptic ca angajați în cadrul instituției respective, ei nu s-au prezentat efectiv la serviciu și nu au prestat vreo activitate”, se menționează în comunicatul DNA din 24 martie.

Cei patru angajați au fost menținuți pe statul de funcții ale instituției, încasând lunar sume în cuantum total de peste 150.000 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat și bugetul local.

„În același context, în intervalul ianuarie — mai 2014, în scopul justificării salarizării activității a două dintre persoanele respective, inculpatele Alesu Floarea și Dumitru Jenica i-au determinat, direct și indirect, pe subordonații lor Balaban Constantin Claudiu și Boboc Remus Ionuț să falsifice diferite înscrisuri (pontaje lunare, state de plată, condici de prezență, fișe de prezență colective, rapoarte de activitate, rapoarte de evaluare, precum și alte documente justificative) cunoscând că, în acest fel, au fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, în sensul justificării doar scriptice a activității acestora”, conform DNA.

În ceea ce o privește pe Bombonica Prodana (fostă Dragnea), care are calitatea de suspect în dosar, procurorii susțin că, în perioadele 3 martie — 1 august 2008 și 3 iulie 2009 — 1 august 2010, prin încălcarea cu știință a atribuțiilor de serviciu, deși a cunoscut faptul că două subordonate încadrate în funcții de referent nu s-au prezentat la serviciu și nu au respectat prevederile contractului individual de muncă și fișa postului, nu a întreprins niciun demers de sancționare a persoanelor respective.

„Această conduită a permis celor două angajate să își încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente perioadelor menționate”, precizează sursa citată.

Loading...