Breaking News

Descoperă secretele care dau cozonacului gustul autentic

cozonac cozonaci secrete retete subversiv

Unul dintre secretele celui mai gustos cozonac este tocmai focul. Cuptorul clasic trebuie pregătit cu grijă pentru a avea parte de un gust autentic, cum numai la bunici mai întâlneam. Câteva trucuri, precum cârpa udă pusă în gura cuptorului, ne ajută să obţinem un cozonac pufos, cu coaja moale.

Nicio brutărie nu reuşeşte să egaleze gustul cozonacului făcut în cuptor, la ţară, cu ingrediente naturale. Deşi nu pare o sarcină dificilă să pui cozonacul în cuptor şi să aştepţi să se coacă, pentru avea parte de gustul copilăriei ai nevoie de câteva trucuri, transmise din generaţie în generaţie în special în mediul rural.

cozonaci

Avem nevoie de un „braţ” de lemne, de preferat de fag. Focul îl aprindem cu uscături de brad, chiar în gura cuptorului. După circa 10 minute, focul este mutat în fundul cuptorul, iar după ce a ars tot şi a rămas doar jar, acesta se împrăştie pe toată suprafaţa cuptorului.

Este recomandat să avem pregătiţi cozonacii, iar timp de o oră, cât se face focul, să stea să dospească. Pentru a verifica focul, puteți folosi o hârtie albă, iar dacă îngălbeneşte când o băgați în cuptor, înseamnă că este gata şi se poate introduce cozonacul.

Cârpa udă asigură coaja moale a cozonacului

Atunci când focul este prea puternic şi am apucat deja să introducem cozonacul, pentru a evita arderea acestuia, punem peste preparat mai multe ziare umezite bine. Pentru a ne asigura că avem parte de un cozonac pufos şi cu coaja moale, ne putem folosi de o cârpă udă. Aceasta se pune la gura cuptorului, aburul rezultat reuşind să înmoaie coaja cozonacului.

foc cuptor 2

Când cârpa s-a uscat, se umezeşte şi se pune din nou în gura cuptorului. Această operaţiune se face când cozonacul începe să îşi schimbe culoarea. Cozonacul se ţine în cuptor în jur de 45-50 de minute.

ALTE NOUTĂŢI
Loading...
Loading...