Breaking News

Decizia CCR: Abuzul în serviciu, parțial neconstituțional, va fi redefinit

justitie ccr

Judecătorii Curții Constituționale au admis parțial, în ședința de miercuri, excepția de neconstituționalitate privind abuzul în serviciu. Hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi.

Sintagma „în mod defectuos” va fi înlocuită cu sintagma „prin încălcarea legii”, în articolul 297 din Codul penal la care a fost depusă excepția de neconstituționalitate.

Potrivit Articolului 297 din Codul penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Curtea Constituțională a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma „îndeplinește în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înțelege „îndeplinește prin încălcarea legii”, se precizează în minuta CCR.

Judecătorii CCR au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie!

Loading...
ALTE NOUTĂŢI
Loading...