SOCIAL

Cele mai importante măsuri care vizează pensionarii. Când vor fi implementate

pensionari

Odată cu schimbarea Executivului, coaliţia PSD-ALDE a modificat şi programul de guvernare. Noi vă prezentăm cele mai importante măsuri pe care coaliția promite să le implementeze pentru pensionari.

Pensia minimă va crește de la 520 lei la 640 lei de la 1 iulie 2018. Anual, nivelul acesteia va creste cu cel putin 10% începând cu 2019.

Creșterea valorii punctului de pensie la 1.775 lei până în 2020.

„Această creștere a pensiilor îi va avantaja nu doar pe pensionarii de astăzi, ci și pe salariații de astăzi – pensionarii de mâine, care vor fi încurajați să lucreze în România știind că la pensie vor avea un fond puternic finanțat, care să le asigure o bătrânețe liniștită”, se menționează în noul program de guvernare.

Modificarea legislației privind sistemul de pensii – 2018.

Modificarea programelor de sprijin financiar bazate pe testarea mijloacelor, prin combinarea acordării beneficiului atât în bani, cât și în natură.

Loading…

Modificarea Legii nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice și introducerea prestației de dependență potrivit modelelor europene, implementare 2019.

Dezvoltarea unui sistem național de indicatori de incluziune socială și calcularea anuală a acestora.

Dezvoltarea și interoperabilizarea tuturor bazelor de date din domeniul asistenței sociale și crearea sistemului “e-asistență socială”.

Dezvoltarea unui sistem eficient de monitorizare și evaluare a politicilor de incluziune socială.

Dezvoltarea unui program național pentru susținerea serviciilor de îngrijire de lungă durată pentru persoanele vârstnice independente.

„Pentru vârstnici propunem creșterea alocării de bani la 1.400 lei/luna/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019. Începând cu 2020 această sumă va fi egală cu valoarea punctului de pensie, dar nu mai mică de 1400 lei. În primul an se vor acorda aceste sume pentru 50.000 locuri de cazare. Apoi, acest număr va crește cu câte 50.000 anual până la 200.000. Cazarea se va face în cameră/locuințe cu confort ridicat, stabilit prin lege. (Maxim 2 persoane în cameră/locuințe). Pentru pensionarii cu handicap și cei trecuți de 75 ani suma va fi majorată cu 50%”, se precizează în programul de guvernare.

Mai multe informații găsiți în Programul de guvernare 2018-2020.

Loading...