Breaking News

Avocatul Poporului va contesta la CCR legea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să fie premier

ciorbea-avocatul-poporului

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a anunțat, miercuri seară, că joi va sesiza Curtea Constituțională cu privire la Legea 90/2001, conform căreia pot fi membri ai Guvernului persoanele care nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate.

În privința argumentelor aduse în sesizarea către CCR, Ciorbea a spus: „Sunt argumente beton, în sensul soluției pe care o voi da. Veți vedea câte texte din Constituție, din diverse convenții internaționale sunt încălcate”.

Întrebat dacă va trimite sesizarea la CCR, Avocatul Poporului a confirmat: „Da”.

Acesta a spus că alte precizări va face joi, după depunerea acesteia la Curtea Constituțională a României.

„Mâine după ce înregistrez la Curte, că e normal să ajungă la Curte… o primiți foarte frumos, cu explicații, am făcut o sinteză de cinci pagini, din vreo 15 — 17. (…) E în temeiul acelei autosesizări despre care v-am anunțat demult”, a mai spus Ciorbea.

Întrebat care este scopul acestei sesizări, el a susținut că „scopul esențial este acela de a asigura o legislație normală, firească și asigurarea echilibrului între puterile statului”.

Victor Ciorbea a negat că ar fi discutat cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre acest subiect.

„Nu, de ce să discut? Pentru că nu vizează cazul dlui Dragnea, vizează o reglementare de ansamblu. O să vă dau exemple dacă vreți mâine, după ce vedeți comunicatul, o să vă dau explicații că într-adevăr nu se referă la o singură persoană și nu se referă la cinci persoane, ci în general la toată legislația în materie. Dacă va fi o contestare, este făcută pentru asigurarea unei reglementări unitare între toate cele trei puteri ale statului. Deci, nu favorizează pe nimeni. S-ar putea să se îngreuneze regimul respectiv dacă Curtea Constituțională și Parlamentul vor opta pentru o asemenea soluție. Deci, nu interpretați înainte de a ști despre ce e vorba”, a mai spus Ciorbea jurnaliștilor.

Întrebat care este motivul principal pentru care acel articol din lege care se referă la condamnările penale ar fi neconstituțional, Avocatul Poporului a arătat: „Faptul că se creează un dezechilibru între cele trei puteri ale statului prin reglementările existente în materie și necesitatea de a asigura un echilibru deplin între aceste puteri. Ideea este amplu dezvoltată și mai sunt cel puțin 3-4 argumente, sunt încălcate, în afară de multe articole din Constituție, și multe articole din convenții internaționale”.

Loading...